Jag lade grunden till denna brödbit redan i tisdags när jag satte min livs första surdeg. Tänkte försöka bli kvitt jästen i bröden så att mitt tema på slow food höjs en nivå till(med kebab i åtanke :-)).
Jag är inte fanatisk, men mat är kul och jag vill tillbaka till grunderna, i den mån det går.
Efter att jag satt degen så blev kvällen lugn på lördagen. Vi var alla lite trötta efter dagen
Vaknade tidigt idag söndag vilket var toppen eftersom jag skulle hinna med att färdigställa degen för jäsning innan kalaset(Åsas kusinbarn) kl. 14.
Degens första jäsning var ca 4 tim så jag och Sanna tog en promenad till centrum och handlade lite presenter till födelsedagsbarnet.
Ladet upp degen i 2 knölar innan vi åkte. Var borta i 3 tim ungefär så det var lagom att komma hem och skjuta igång ugnen för att kasta in dem. Nu hade den jäst sammanlagt 4+3 tim. bara idag. (Började redan på lördagkvällen med slaskig grund av surdeg och rågmjöl.)

Nu var spänningen stor. Vad skall det bli av detta.
Surdeg på rågmjöl, rågsikt, vetemjöl special, salt och valnötter.
Resultatet blev bättre än förväntat. Det var fart i dom små soldaterna i surdegen och den jäste upp och blev jättefin. Brödet blev fint och gott, även om barnen inte uppskattar så nyttigt bröd.


Får se vad det blir nästa gång. Måste testa denna limpa några gånger för att se vad man kan förändra/förbättra även om jag blev nöjd.
Tycker mig se en liten blema på Elias. Håller tummarna för att han får vattkoppor nu så vi har det överstökat.
Familjen mår helt ok, Sanna har provat på dans i veckan och vill verkligen fortsätta med det. Simon är lite förskyld igen men om det inte förvärras nämnvärt så är det helt ok.
Elias verkar vara laddad med femtioelva duracell batterier i alla avseenden och det finns både skratt, gråt, egen vilja och trots.
Ser med spänning fram emot en ny vecka med eventuella koppor, bak och trotsiga enmetersterrorister =)
Nu skall jag lägga mig och kolla in nya Allt om mat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar