Känner för att delge lite information om mat, det är en ständigt pågående process i mitt huvud hur samhället förändras och maten blir sämre och halvfabrikaten fler.
Jag stångas för ekoloskiska varor, främst för djurens skull, men vad man ofta glömmer är näringsinnehållet och vilken kvalité det är på råvaran. Den känns minst lika viktig eftersom jag vill ge mina barn det bästa varje dag. Ja, mig själv och frugan oxå så klart =)
Ägg:
Ekologiska ägg innehåller vanligen ett gynnsamt och balanserat förhållande mellan fettsyrorna Omega 3 ("sånt som finns i allt som simmar") och Omega 6 ("sånt som kommer ifrån det som växer på bondens åker"). Hälften av varje. Och det är bra, därför att i modern tid har vi fått en alldeles för stor obalans till förmån för Omega 6.
Men icke ekologiska ägg kan faktiskt innehålla upp till 19 delar Omega 6 mot bara en del Omega 3. Det är viktigare att ha ekologisk kvalitét på ägg än på någon annan mat. Ägg innehåller inte bara mättat fett utan också en hel del enkelomättat fett, alltså just det som gör olivoljan så hälsosam.
Bortsett från Omega 3–behovet bidrar mättat fett till att Du får ett optimalt utnyttjande av alla essentiella fettsyror. Mättat fett ger snabb energi och ett starkt immunförsvar. Det är därför klokt att dagligen äta ekologiskt smör och att avstå från margarin eller blandningar av smör och växtolja.
Mjölk:
Man kan få tillräckligt med protein från mjölkprodukter, men det finns flera nackdelar med att göra dem till en central del av den dagliga kosten. De flesta experter är eniga om att stor mjölkkonsumtion också innebär ökad risk för degenerativa sjukdomar inkl hjärt–kärlsjukdom, diabetes och cancer. Pastöriseringen och homogeniseringen av mjölk ökar dessutom sjukdomsriskerna radikalt.
För att mjölk skall kunna smältas krävs enzymer, men pastörisering förstör dessa. Den höga temperaturen förändrar även mjölkmolekylerna, vilket gör mjölk ännu mer svårsmält. Rå mjölk innehåller enzymer, men kan lätt smittas av salmonella på vägen till konsumenten. En studie visade att så mycket som en tredjedel av alla salmonellafall hade orsakats av rå mjölk. Dessutom kan rå mjölk innehålla leukemivirus från kor. Homogeniseringen snabbar upp oxidationen av fett och kolesterol, vilket ökar kroppens börda av toxin. Forskare har också upptäckt samband mellan homogeniserad mjölk, åderförkalkning och hjärtsjukdom.
(Numer säljer dom flesta välsorterade butiker ohomogeniserad mjölk, den är fetare och det finns lite klumpar emellanåt precis som i vanlig grädde. Därför bojkottar mina kids den... Men skam den som ger sig.)
Frukt:
I frukt finns det många näringsämnen, men fruktens betydelse för hälsan är överskattad. Frukt innehåller mycket fruktsocker och bör därför ätas med måtta. Man smälter inte frukt så lätt tillsammans med säd och grönsaker. Därför passar det inte så bra som efterrätt och det kan uppstå skadlig jäsning (gaser) i matsmältningssytemet. Frukt skall ätas mellan måltiderna, antingen för sig eller tillsammans med mandlar och nötter.
Nu måste jag springa till förskolan och hämta upp kidsen, sedan blir det lite pulka och iskana med dem.
Ciao
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar