tisdag 17 mars 2009

Svindåligt

Att koka grisar levande.
Slarv med bedövning gör att dom kokas levande. Jag fattar inte!
Om det händer 1 gång så åtgärdar man väl det, men bara för att det gäller djur och pengar så kan det råka hända igen och igen och igen.
Jag tänker ofta att pengar bara är bekymmer.
Inte när dom ligger i fickan, men vägen dit.
Jag blir så trött.
Är det inte processad mat, halvfabrikat, kemikalier, emulgeringsmedel, transfetter, besprutade råvaror så är det något annat. Fisken tar slut, djuren lider och råden på vad vi skall äta varierar från vecka till vecka. Dieter i mängder av olika slag.

Skall man behöva köpa en gård någonstans i smålänska skogarna och odla och föda upp allt själv?
Man blir ju stressad av alla spaltmeter med matmisär.

Jag vill inte att min familj skall äta pinade djur, halvfabrikar, prossesat klet eller mängder av härdade fetter och kemikalier.
Hur gör man?
Ekologiskt så ofta som möjligt är en bit på väg, men det känns som att det är snudd på ytopiskt.

Bak bak bak.
I helgen tänkte jag försöka mig på det igen. Baka utan jäst.
Är en rookie av rang på det hela men det är ju kul och tidskrävande och det sistnämda har man ju så gott om. Därför måste jag bli bra så att det går fortare!
Man måste baka många klumpar innan man får till schnitzen.

Drog ihop en limpa med jäst igår, bara för att testa lite vad som händer om man kör på fri hand utan att måtta och kasta i lite av varje.
Det blev fantastiskt gott.
Jag måttade visserligen upp 15g jäst + 15 salt och ungefär 4 dl vatten.
Sedan tog jag fram: Vetemjöl special, grahamsmjöl, rågsikt, dinkelmjöl och bara öste i vattnet. Hällde även i en skvätt honung, en skvätt sirap, lite raps olja och lite olivolja.
Det fick gå i assistenten tills degen släppt från kanterna och kändes bra.
Efter det så skickade jag i solroskärnor, pumpafrön och valnötter. Ganska stor mängd.
Sedab fick det gå lite sakta en stund till.
Jäste 2-2,5 timme medans jag tog en promenad, sedan delade jag upp degen på två limpor och grädda efter ytterliggare en jäsning i 25 min på 250-225 grader.
Började med 250 och en skål vatten, sänkte till 225 efter 5 minuter. Tog ut vattnet när 10 min återstod.
Det blev kanongott.
Innan det så hade jag satt en ny surdeg och även en vildjäst med torkade aprikoser, honung, socker o vatten.
Dessa tänkte jag försöka ge mig på i helgen, om det är någon fart i dem.

Det här med mat till barn är ju inte så enkelt, men ikväll gjorde jag en gulasch till dem. Väldigt uppskattat. Simon svor o skrek lite innan han smakat, men sedan tog han tre gånger.
Åsa var lyrisk, Sanna tyckte det var smaskens och Elias gjorde som han brukade. Kastade ris över hela köket. Tror han var för trött för att äta. Eftersom gulaschen är gjord på högrev så skall den ju puttra 1-1,5 timme och då han lilleman krokna lite.
Nu ligger han och snuttar välling så han klarar sig fint ändå.

Over and out.

Inga kommentarer: